Eikebergs Cedrik

Cedrik juli 2022

11.06.22 – 24.07.22

På denne siden kan du lese historien om Cedrik. 43 dager fikk vi sammen og vi tenker på han hver eneste dag.

14.juni 2022:

Historen om Cedrik startet på denne tiden i fjor. Vi bestemte oss for at rideskolehesten Emma skulle bedekkes for å gi oss en ny rideskoleponni. Det er mange som har vært med i ventetiden og det har vært spennende for barn og voksne i rideskolen og følge Emma gjennom inseminering og drektighet. Vi har telt ned til termindato og hver eneste dag etter 31.5 har vi fått spørsmål om det har kommet føll enda. 

Lørdag 11.6.22 ca kl 19.00 kom han endelig! Verdens fineste føll! Og Emma er verdens beste mamma. Fødselen ordnet hun helt selv, uten komplikasjoner. Og føllet følget protoll med å reise seg, die og løpe rundt i boksen. Han strevde litt med å bæsje, men litt kom ut. Veterinæren som var på vakt kom innom og sjekket at alt var bra med mor og føll. 

Søndag 12.2.22 hadde han fortsatt ikke bæsjet noe. Og veterinæren på vakt kom på hjemmebesøk, mange ganger. Han fikk den beste behandling, og etter 2 runder med klyster trodde vi at alt var løst. Men føllet hadde fortsatt store smerter og vi kastet oss rundt og kjørte inn til Rikstotoklinikken Bjerke. Det var på hengende håret! Han var livløs, men pustet fortsatt. Undersøkelser ble gjort;  ultralyd og røndten av buk, han fikk intravenøs væske og tepper for å holde varmen. Røngtenbildene viste at det satt fast bæsj 15-20 cm inn fra endetarmsåpningen. Han hadde ingen krefter igjen og klarte ikke holde øynene åpne. Operasjon ble vurdert, men han var så svak at risikoen for å dø på operasjonsbordet var for stor. 

Ingen skal dø navnløs og føllet ble gitt navnet Cedrik. Cedrik er et gammelt walisisk navn som betyr vennlig, elsket og avholdt. Og elsket og avholdt har han vært siden han var et lite frø i magen til Emma. 

Det ble en lang natt i boksen på Bjerke med IV, sonde i nesa, mer klyster og venting. Lite skjedde og etter hvert var væsken som kom ut blandet med blod. 

Mandag 13.6 forløp på samme måte. Slapp form, ingen bæsj. På tidlig kveld kom en liten opptur. Han var litt piggere og undersøkelser viste at blokkaden i tarmen var i ferd med å bli borte. 

Tirsdag 14.6 fikk vi både gode og dårlige nyheter. Tarmen har fri passasje, men han har pådratt seg en infeksjon. På formiddagen var han så pigg at han og Emma luftet seg en liten tur på stallgangen. Da jeg kom på besøk var han slapp og sov mye. Han fikk plasma for å booste immunforsvaret og får medisin mot infeksjonen. Han får også medisin mot magesår. Siden vi kom på søndag har han hatt tilsyn minst 1 gang/ time, gjerne oftere. Føll tåler lite og marginene er små. Vi har fortsatt igen garanti for at han klarer seg. Men vi er villige til å gjøre alt vi og veterinærene kan. 

Vi ønsker så veldig å få han hjem igjen og vise han fram til alle dere! Så kan han vokse seg stor og sterk og gi hesteglede til hundrevis av barn og unge gjennom voksenlivet sitt som rideskolehest. 

Per i dag kl 12 var prislappen kommet på 49800 kr. Prisen øker raskt hver eneste time pga intensiv pleie. 

Vi håper at noen vil spleise litt med oss for å dekke deler av fakturen vi får på behandlingen. Vi er så velsignet at noen i ettermiddag har gitt oss en stor pengegave for å dekke noe av fakturaen. Det varmer oss veldig! 

Vi heier på Cedrik!! 

15.06.22: Kjære alle dere som har bidratt på spleisen! 

15. juni 2022 21:21

Emma & Cedrik, Bjerke

Vi er overveldet over responsen og bidragene som har tikket inn det siste døgnet. Det betyr utrolig mye for oss, for Cedrik og for de andre skolehestene våre. Selv med et raust veterinærbudsjett per år er vi ikke helt rustet til et sånt behandlingsløp som Cedrik krever. Spesielt ikke etter 2 tøffe pandemi år. Med bidragene som kommer inn her kan vi fortsatt sikre behandling for de 16 andre hestene våre resten av året dersom noe skulle dukke opp. 

Tusen tusen takk! 

Cedrik har vært relativt stabil det siste døgnet. Jeg snakket akkurat med vakthavende veterinær på Bjerke og de følger oppsatt plan med sondemating hver time etc. Han responderte godt på plasmatilførselsen i går, de hvite blodcellene har økt fra ca 1,3-2,3. Vi har litt igjen til vi kommer over 4,9. Men det går i alle fall rett vei. SAA (som vår CRP) har ligget stabilt på rundt 800 det siste døgnet etter at den gikk fra 400 til 800. Så ingen økning der heldigvis. Nye blodprøver tas i morgen og andre undersøkelser gjøres gjennom natten ved behov. Takket være deres hjelp har vi kunnet gi den gledelige beskjeden at de kan gi han den behandligen har behøver uten å tenke på kostnaden. Vi vil bare ha Cedrik hjem sammen med Emma.

Tidligere i dag dro AE, søstern og jeg på besøk. Emma får nyplukket gress, gulrøtter og stell. Hun var litt mer urolig i dag enn i går. Cedrik hadde akkurat byttet venekateter og var litt satt ut etter sedasjonen. Han lå og sov under et teppe. Emma var borte hos han jevnlig og vi måtte løfte opp teppet så kun kunne snuse og kose på han.  Han har fått litt diare, mest sannsynlig pga infeksjonen, og har bæsjet ned dekkenet sitt. Så vi tok en tur for å kjøpe et til så vi kan vaske litt. Da jeg kom tilbake for å bytte var det tid for sondemat og det var godt å se at han protesterte litt mot det. Da er det krefter til overs! 

Vi håper på nok en stabil natt uten telefonoppvekking. Han er fortsatt slapp og lite aktiv. Den største frykten er at infeksjonen sprer seg og at han går i sjokk. Da er det ikke mer å gjøre. 

I dypeste takknemlighet-

Julianne 

Torsdag 16.6.22, formiddag 

16. juni 2022 11:56

Telefonoppdatering fra Bjerke: 

Natten har vært stabil. Blodprøver viser en bitte liten økning på hvite blodceller, 2,43. SAA stabilt på 800 så ingen økning i infeksjonen, men heller ingen nedgang. 

De har vært ute og luftet seg i sola og da er Cedrik ganske så pigg og glad. Emma setter pris på å få gresse litt. 

Sonden i nesa er tatt ut og han må nå klare å die nok selv. I natt hadde han klart å klø av seg bandasjen i ansiktet og det tyder på at han begynner å få litt krefter. 

Prisestimat per i dag kl 12 er 88000kr. Det er tilsynet på natta som koster mest. Vi krysser fingrene for at vi kan redusere litt på det neste natt. 

Vi kommer nok et stykke over 100 000kr på behandlingen og håper dere vil dele spleisen med alle hestevenner dere har. 

Jeg reiser på besøk litt senere i dag for å nusse på Emma og gjøre en vurdering av hvor slapp/pigg han er. Vi skal også prøve å gå ut en tur til hvis C orker. 

Håper og tror at jeg får se en litt mer våken krabat enn jeg har gjort de andre dagene. 

Tusen takk igjen til alle som har bidratt. Det vil være synd å måtte gi seg nå som vi ser et glimt av styrke hos C. 

Klem Julle 

Torsdag 16.6.22, ettermiddag

16. juni 2022 20:31

Besøket i ettermiddag var med blandede følelser. Vi er heldige som fortsatt har et føll og en mamma å besøke. Formiddagen gikk med til kontroll av en hest på NMBU Dyresykehuset – hest. Der ble vi vitner til at et føll måtte reise hjem uten mammaen sin. På Bjerke er det også flere hopper og føll som trenger hjelp i starten av livet. Noen klarer seg, andre ikke. Det at vi kan bli eieren som må reise hjem med en hest for lite vil jeg helst ikke tenke på. 

Med virkeligheten plassert midt i fleisen var det godt å møte en mye mer våken Cedrik. Formen var merkbart bedre enn i går ettermiddag! Måtte det bare vare. Han har vært uten sondemating hele dagen og dier godt. Han har kun fått 2 runder med IV væske pga diare og har god sugerefleks. Når de har leid dem ut av stallen har han vært nysgjerrig og litt leken. Det blir spennende å se hva blodprøvene viser i morgen. Da bør SAA ha gått ned fra 800 og de hvite blodcellene være mer enn 2,43. 

Emma var roligere i dag enn i går. Vi rakk ikke å plukke gress, men hun fikk gresse litt da de var på luftetur. 

// Julianne

Fredag 17.6.22, tidlig ettermiddag

17. juni 2022 14:26

Dagen i dag fortsetter med gårsdagens motsetninger. I dag er blodprøvene bedre, formen dårligere. 

SAA har gått ned til 611 og de hvite blodcellene går gått opp. Hurra! 

Cedrik har vært veldig slapp i hele dag. Han sov seg gjennom timen jeg var på besøk og viste ingen tegn Til å ville stå opp. Jeg håper at han nå bruker alle krefter å å slå ned infeksjonen. Man kan ikke både løpe maraton og restituere samtidig. 

Han spiser helt på egenhånd og blodprøvene som gjelder dette er fortsatt bra. Siden han er slapp fikk han litt IV som ekstrahjelp. Planen nå er at ham gradvis må klare seg selv når det gjelder næring og væske. 

Det hjelper å slippe konstant roomservice og prisen har bare økt til 930000 fra i går. 

Krysser fingrene for at han er litt piggere i morgen. 

Emma har fått litt ekatta fokus i dag med børsting og litt lett massasje på framparten.

Satser på at jeg ikke hører noe fra noen før vi kommer på besøk i morgen. 

Intet nytt er godt nytt. 

//Julle 

Når 0 blir tull 

17. juni 2022 16:00

Jeg slet litt med tasting på telefonen ved forrige oppdatering. 

Selv ikke jeg er gal nok til å bruke nesten en million på veterinæren. 

Riktig sum er 93tusen.

//Julle 

Fredag 17.6.22, kveld

17. juni 2022 19:00

Ble oppringt fra Bjerke med dårlige nyheter. Cedrik er fortsatt veldig slapp og har nå fått feber. Det er i tillegg kommet symptomer i luftveiene. Han har fått IV væske og finadyn og feberen har gått ned. Han står allerede på bredspektret antibiotika, så det er ikke så mye mer vi kan gjøre enn å støttebehandle med væske og håper og be om at han klarer å ri stormen av. 

De ringer meg i natt dersom formen forverres. 

Lørdag 18.6.22

18. juni 2022 16:43

Dette er jammen er berg og dalbane! 

Dagen startet bra med 30 min spabehandling for Emma mens Cedrik sov. Da han våknet gikk han rett og diet og var våken og fin. Det har vært mye akutt å gjøre for veterinærene og blodprøvene ble tatt mens jeg var der. Svaret ble en skikkelig nedtur. SAA har gått opp fra 611 til 746 og de hvite blodcellene har gått litt ned. Temperaturen er også på vei opp. Tallene er fortsatt bedre enn for noen dager siden, så vi har ikke fått en ny topp. Men med den gode kliniske formen hans forventet jeg bedre tall en dette. 

Det er ingen nye medisiner å gi. Så vi fortsetter med støttebehandling; IV væske pga diare, finadyn for å få ned feberen, bredspektret antibiotika og penicillin mot infeksjonen og antepsin for å forebygge/behandle magesår. Vi har fortsatt 2 runder til med plasma som kan gis. Per nå tror vi ikke at de vil gi ønsket effekt, kun øke fakturaen med noen tusen. Jeg syns det er bedre å vente i tilfelle det skulle bli helt krise igjen. 

Vi leide de ut en liten sving i sola. På vei ut ble det vaskestopp for å fjerne diare fra bakparten. Cedrik er ikke så fornøyd med det og har krefter til å kjempe litt i mot. Mens veterinæren gjorde klar litt medisin tok han seg like gjerne en tur inn på kontoret. Emma sto på gangen og syns det var godt med 5 min “barnefri”. 

Ute var han veldig fornøyd. Han travet litt og nøt sola. På et tidspunkt tok han rennafart opp mot veien og utkjøringen. Han er ganske selvstendig og er ikke bekymret for å gå bort fra mammaen sin. 

Krysser alt jeg har for at formen hans fortsatt er god gjennom natten og at vi får bedre blodprøvesvar i morgen. 

// Julianne 

Krysser alt jeg har for at formen hans fortsatt er god gjennom natten og at vi får bedre blodprøvesvar i morgen. 

// Julianne 

Søndag 19.6.22

20. juni 2022 08:22

Jeg rakk ikke legge ut oppdatering i går. Vi har nemlig så smått begynt å planlegge hjemreise for Emma og Cedrik! 

Russell og jeg tok turen til Bjerke i går formiddag. Planen var å lufte de et par ganger hvis formen til Cedrik var ok. Vi tok de en tur i vaskespiltet og vasket bort diareen på vei ut. Så ble det noen minutter i strålende sol hvor Cedrik gjerne skulle ha snust på både det ene og det andre, litt traving ble det også. Han skal helst ikke ha nesa si bort i så mye pga faren for nye virus/bakterier som han ikke tåler så godt. Han begynner å bli bevisst sin egen kropp og det er fasineredene å se hvordan han snuser og oppdager seg selv og alle kroppsdelene. Han klarte til og med å klø seg på kinnet med bakbenet. Slett ikke verst til å ha tilbrakt den første uka av livet sitt sengenliggende. 

Etter en liten stund tok vi de inn så Cedrik fikk hvile litt. Det var også litt for å se hvilken reaksjon vi fikk. Etter 30 min sto han fortsatt, og så ganske våken ut. Så vi gikk ut et par  minutter til og bare sto stille i sola. Da ble han sigen og vi gikk inn for å sove. Han lå i ca 1 time. Da tok jeg tempen og den var steget til 39,7. Han hadde 38,8 på morgenen. Med så høy feber ble det ikke en 3. tur ut så Russell og jeg dro hjem. 

Jeg hadde en fin prat med vakthavende veterinær i forhold til veien videre. Vi er enige om at han må komme seg hjem så fort det er trygt nok. Det skumleste stedet å være er på sykehus. Det florerer av virus og bakterier for alle de andre som er der er syke også. Det er også stor gjennomtrekk av hester, så han blir eksponert for litt mer enn han tåler selv om han har fått boksen helt i enden av gangen. 

Blodprøvene i går var litt forvirrende. SAA (måler infeksjon) var omtrent som dagen før, 747. Alle de hviteblodcellene var oppe på normalt nivå. Det ser underlig ut med tanke på hvor lave de har vært. Så de skulle ta en titt på maskinen for å være sikker på at den ikke har målt feil. Hver runde med blodprøver koster mellom 2000 og 2500 kr. Så vi har bestemt at det ikke skal tas blodprøver hver dag framover så lenge formen hans er ok. Så ingen blodprøver før tirsdag. Prøvesvarene da vil gi oss en pekepinn på hvordan vi gjør det med hjemreise. 

Utfordringen med å reise hjem er at han bør stå isolert/ sterilt. Emma og Bubblan, som også er drektig, har stått alene i en stall for å beskytte de. Bubblan begynte å snørre for noen dager siden og er fortsatt snufsete. Hun har termin 6.7 og kan ikke flyttes på for å beskytte hennes føll. Det ser også ut som at hun gjør seg klar til følling i løpet av kort tid. Så da gjør vi som vi pleier å gjøre- vi bygger!

Ettermiddagen i går ble brukt til å tømme et rom under låvebrua som skal bli boks med hage til Emma og Cedrik. Godt at jeg har en fantastisk familie med stor arbeidskapasitet! Vi hadde en runde med korona på hestene i november og det er viktig at Cedrik står et sted som ikke er utsatt for hestemøkk. Da er det tryggest at de står et sted det ikke har vært hester før. Ved låvebrua er det kort vei til vann og strøm. Da kan vi henge inn varmelamper ved behov. Det er også nærme de andre hestene uten å ha kontakt med de. Det blir godt for Emma å se vennene sine og å få et litt mer normalt liv.  Vi håper også at å være i et hjemmemiljø, og mer utemiljø, skal gi Cedrik mer vilje til å bekjempe infeksjonen selv.

I dag, mandag, rekker jeg ikke til Bjerke pga rideleir. Regner med jeg får en telefonoppdatering i løpet av dagen. 

Estimert pris per søndag 19.6.22 er 106 000 kr. 

// Julianne 

Tirsdag 21.6.22

21. juni 2022 11:58

I går var søstern innom og hilste på. Cedrik har lagt på seg ca 5 kg og virket i god form i går. 

Nedturen kom i dag med telefon fra Bjerke. Han har hvite slimhimmer, lav temp og er lav på rødeblodceller. De er redd han ikke klarer seg. 

Jeg kjører dit så fort vi har hatt veterinærsjekk på den andre hoppa vår som har termin om ca 2 uker. 

Jeg er lei meg, skuffa, sint og alt som er. Skulle så veldig gjerne hatt med meg både Emma og Cedrik hjem. 

// Julianne

Torsdag 23.6.22

23. juni 2022 21:47

Å være hesteeier er et privilegium. Det er ansvar, glede og en mengde beslutninger. Det er mange ting jeg ønsker å lære elevene mine i rideskolen. Og en ting er grunnmuren: Hadde hesten valgt deg som eier? Som rytter? Som stallansatt? Dette er et spørsmål jeg stiller meg selv ganske ofte. Nå mener ikke jeg at alle avgjørelser skal overlates til hesten, det kunne jo blitt interessant. Men grunntanken er likevel viktig for meg. Jeg ønsker at hestene skal velge meg og jeg ønsker å ta valg og oppføre meg slik at hestene ville gjort nettopp det hvis den kunne. For hesten kan ikke velge, det er vi som velger for den.

Etter telefonen fra Bjerke på tirsdag gikk tiden fort. Den faste veterinæren vår var innom for å ta en helsesjekk av den andre hoppa vår som er drektig. Den har vært forfangen, mest sannsynlig utløst av hormoner, og jeg er sånn passe kledelig paranoid med tanke på fødsel. 

Vi hadde også en lang samtale om veien videre for Cedrik. Veterinæren vår har jobbet med hest siden dinosaurtiden omtrent (og vi ELSKER deg!) Han har sett og erfart det meste og kjenner enda flere folk som har sett og erfart enda mer. Etter noen telefoner til Bjerke kom ansvarlig veterinær der og vår veterinær fram til at vi gjør det siste forsøk på å bytte antibiotika til noe mer utradisjonelt til hest og å gi Cedrik blodøverføring pga anemi. Vår veterinær sa at dersom dette ikke virker i løpet av 1-2 døgn er det på tide å avslutte. Som hesteeier er det til syvende og sist min avgjørelse og jeg bestemte meg da for at vi nå er ved veis ende. Håpet var at Cedrik var sterk nok til å klare transporten hjem slik at han kan dø hjemme dersom det blir sånn. Det er viktig for meg at han får oppleve å være hest med gress under hovene og vind i håret. Det er også viktig for meg at Emma er hjemme med flokken sin i nærheten dersom hun skulle miste føllet sitt. 

Jeg ga beskjed til Bjerke om at jeg ønsket å ta de med hjem onsdag kveld og fortsette medisinering og evt støttebehandling hjemme. Onsdag formiddag var nervepirrende. Ville blodprøvene vise en positiv endring etter blodoverføringen? Resultatet var nedslående. Fortsatt elendige svar. Høyt der det skal være lavt og motsatt. 

Nå er det ikke flere ting igjen på lista over ting å prøve. Vi har rundet spillet og jeg vet ikke om det er “Game Over” eller “start igjen”.  Cedrik og Emma har nå vært hjemme i 23 timer og han lever enda. Jeg var sikker på å finne han død i boksen i dag tidlig. Han har fortsatt lyse rosa slimhinner og temp på 39,0. Han snørrer litt gult også. Han sover og dier, men er oppe oftere enn han var på Bjerke. Vi har byttet magesårmedisin i dag og håper at den vil hjelpe fort. Det ser ikke ut som at han har mye smerter, men ubehag i magen er det pga magesår. Når han er våken er han mer våken enn tidligere. Han snuser og utforsker og rusler rundt på svake ben. Nå gjelder det å finne balansen mellom trening og hvile så han bygger seg opp og ikke sliter seg ut. Krefter har han litt av i alle fall. Det var litt av en prøvelse å temperaturen i dag, han hopper og sparker i mot. 

Siden han snørrer litt fikk vi godkjent å bruke boksen til Emma i Lillestallen der Bubb står. Så de sto der når sola varmet som verst. Ellers har Russell bygd en super takterasse med boks til C og terasse til E. 

Jeg vil igjen få takke alle dere som har bidratt på spleisen. Det er godt å vite at vi har en fanklubb med drøye 130 medlemmer som ser verdien i en skolehest og en rideskole. Totalsummen på Bjerke ble 124240 kr. 

Cedrik ble til fordi det er fryktelig vanskelig å få tak i hester til rideskoledrift. Det er ekstremt få som ønsker å selge til rideskole, så vi får ikke engang komme å prøve hest for å se om den kan passe til vår virksomhet. Måten det snakkes om rideskoler på er alt annet enn hyggelig og grunntonen er at vi driver dyremishandling satt i system. Med all den støtten vi har fått fra dere har det vært lettere å stå i stormen. Måtte vi bare komme oss ut av dette med Cedrik i behold så han kan gi meg gleden av å ri han inn og trene han opp til å gjøre verdens viktigste hestejobb –  å være en vennlig, elsket og avholdt rideskolehest. 

// Julianne 

Russell bygger ny løsdrift
Cedrik tester løsdriften

Fredag 24.6.22, morgen

24. juni 2022 08:27

Like skummelt å gå ut i stallen i dag, frykten for å finne Cedrik livløs slipper ikke taket. Kl 6.15 var Temp 38,6, fortsatt bleke slimhinner, fargen på diareen er blitt lysere. Han virker slapp og lå mye gjennom frokostfôringen. Jeg syns ikke han passerer nok avføring, men noe kommer ut. Emma var veldig ivrig på å komme ut i dag, vrinsker mye! Han kviknet litt til rundt kl 8 og travet over tunet da vi leide de ut. Snørrer fortsatt innimellom. Veterinæren vår kommer innom senere i dag. Blir spennende å høre hva han sier. Han har ikke sett Cedrik selv enda, så dette kan gå begge veier. Enten får vi beskjed om at vi må avlsutte nå, eller han syns han ser bedre ut enn forventet. 

Jeg tenker hele tiden på om jeg har dratt det for langt og om jeg påfører Cedrik mer ubehag enn det som er greit. Blir spennende med dagens vet.sjekk. 

// Julianne 

Fredag 24.6.22, ettermiddag 

24. juni 2022 17:23

Fastlegen har vært innom og gjort opp status så langt. Det har vært en formiddag med venting som har føltes som 4 år. Cedrik har vært pjusk og ligger mer enn han gjorde i går. Han ligger også litt på rygg, som en hund, og det er alt annet enn normalt. 

Før vi hentet han på onsdag ringte jeg inn den rareste forespørselen til Bjerke. Aldri har det vært så vanskelig å ordlegge seg. Hun som svarte har nok ikke fått mange slike forespørsler: kan dere ta røngten av hodet og sjekke om han har hjerne? 

Veterinæren vår har som sagt opplevd det meste. Og da han jobbet på veterinærhøyskolen hadde de en kalv med litt rar hodefasong som ikke hadde hjerne! Den var som en helt vanlig kalv til den plutselig døde. 

Cedrik har litt kuppelhue, så hoderøngten ble det. Og resultatet av røntgen og dagens helsesjekk er: 

Cedrik kommer mest sannsynlig til å klare seg og jeg kan ikke kalle han hjernedød når han begynner å gjøre dumme stunt som unghester gjør 🎉

Veterinæren kommer innom igjen på mandag og gjør en ny sjekk. 

God helg til dere alle! 

// Julianne 

Ser ikke så smart ut, men hjerne det har han! 

Siste oppdatering på spleisen!

27. juni 2022 22:07

Kjære alle 141 fantastiske givere!

Helgen har gått med til medisinering, temping, leie ut og inn i paddock i tropevarmen i tillegg til de vanlige tingene som skal gjøres på en stall. 

Fredag kveld fikk vi besøk av vakthavende veterinær da Cedrik var litt dehydrert i varmen. Han har stått og trykket litt og det så ut som at han hadde en begynnende forstoppelse. Vi er veldig heldige med veterinærene i vaktlaget i vårt område. De er særs dyktige og flere av de bor veldig nærme oss. Det har reddet hestene våre flere ganger de siste 20 årene. Mens vi ventet på veterinæren melket jeg Emma og ga Cedrik litt i en sprøyte. Vi prøvde å gi ha litt fra en flaske, men det var han ikke så interessert i. Han var veldig slapp da veterinæren kom og hun hadde hodet hans i fanget da hun barberte for å legge venekateter. Da våknet ponnitrollet! Han syns nok at det er blitt mer enn nok hull i huden. Han spratt opp, løp til Emma og diet som et uvær. Da fikk han litt tiger på tanken og galopperte fram og tilbake i paddocken. Vi ble raskt enige om at væskebehandling ikke var nødvendig. 

Lørdag sto han fortsatt og trykket og det var ikke en eneste bæsj i sikte. Veterinæren kom og ga en liten runde med klyster. Dette løste seg fint etterhvert og vi jubler hver gang det kommer litt sennep der bak. 

Cedrik elsker å være ute og vi ser at han blir mer og mer som et vanlig føll når han er i friluft. Vi sliter litt med å få han inn om kveldene. Da løper han rundt på tunet mens Emma gjerne vil inn og spise kveldsmat. Ikke så ulikt de fleste andre barn. Han blir sterkere for hver dag som går og jeg kjenner at frykten for at alt skal gå galt gradvis forsvinner. 

I dag var fastlegen vår innom igjen. Han skulle til en annen hest, men tok en sjekk av Cedrik også. Han ser han har vokst masse siden fredag og syns alt ser fint ut. Snørringen som jeg har vært bekymret for er melk som har havnet på avveie. Det er visst ikke bare vi mennesker som må passe på at vi ikke sluker maten.  

Cedrik har dratt på seg en øyeinfeksjon i løpet av helgen som vi behandler i tillegg til det andre.  Han får litt smertestillende om kvelden for øyet og magesmertene. Smertene fra magesåret har avtatt det siste døgnet og han ligger ikke lenger på rygg som en hund. Siste rest er at han skraper litt med frambena av og til. Temperaturen har holdt seg stabil på 38-tallet siden søndag morgen. 

Spleisen avsluttes i morgen og det gjør også at jeg ikke sender oppdateringer til dere lenger. Dersom noen ønsker å følge veien videre legger jeg ut litt oppdateringer om Cedrik og de andre på kanalene våre på sosiale medier. 

Facebook og Instagram: Julles Rideskole- Stall Eikeberg

Tik Tok: JockeyJulle

Siden jeg nå har mulighet til å nå ut til 141 dyrekjære mennesker vil jeg gjerne komme med en oppfordring på tampen. 

Dersom du eier dyr vil du før eller senere møte en veterinær. Jeg håper du gjør det du kan for å være en god dyreeier og en god kunde. Jeg håper du behandler veterinæren med respekt, både under selve behandlingen og spesielt etter. Å være veterinær er ingen glamorøs jobb. Ute i felt jobber de stort sett alene og er alene om å ta avgjørelser som kan handle om liv og død. Ikke alle veterinærer har et nettverk de kan lene seg på, og det er enda mindre nettverk i distriktene. Veterinærene ligger på en dyster topp i selvmordsstatistikken sammenlignet med andre yrkesgrupper. Hvorfor det er sånn forskes det på. En del opplyser at det er stor arbeidsbelastning, stort ansvar, lav lønn samt det at man er alene som grunner til at de føler at livet ikke er verdt å leve. 

Veterinærer er også mennesker og innimellom tror jeg at dyreeieren glemmer dette i en vanskelig situasjon der dyret er veldig sykt. Veterinæren jobber for dyrene våre, ikke oss. Og med det følger et stort dyrevelferdsansvar. Med sosiale medier et tastetrykk unna er det fort gjort å havne i en storm av hets man ikke kommer ut av når en dyreeier ris av følelser. 

Så mitt siste ønske fra deg er at du takker veterinæren din. Vis at du setter pris på kunnskapen, erfaringen og mennesket. 

https://www.med.uio.no/imb/forskning/aktuelt/aktuelle-saker/2022/mange-veterinerer-sliter-med-selvmordstanker.html

https://www.nomv.org

Tusen takk for at dere har fulgt oss på denne reisen. Vi gleder oss til resten av Cedriks liv! 

// Julianne 

@jullesrideskole

Rekk opp hånda de som ikke vil gå og legge seg 🙋🏻‍♀️#føll #fordeg #foryou #rideskole

♬ original sound – JockeyJulle